I mitt tidigare inlägg om att momsregistrera ett nybildat aktiebolag så skrev jag att jag skickade in ansökan om F-skatt och momsregistrering till skatteverket. Då hade jag läst att det kunna dröja upp till två veckor på beslut, så jag blev väldigt förvånad när beslutet kom redan efter tre dagar.

Inte momsregistrerat??

Yodapp AB blev godkänt för F-skatt, däremot stod det att bolaget inte var momsregistrerat. Mycket konstigt tycker jag. Efter ett samtal till skatteverket så fick jag förklarat för mig att det berodde på att jag hade fyllt i att jag inte sålt / köpt något i bolaget som ska momsregistreras. När jag fyllde i formuläret trodde jag att det skulle ta några dagar innan jag gjorde det och valde därför att skriva att mitt första inköp skulle ske den 1:a mars. Så att jag skrev ett framtida datum gjorde att jag inte direkt blev momsregistrerat utan blir det per automatik det datum första inköpet / försäljningen sker.

Men från och med 2015-03-01 är inte Yodapp AB bara registrerat för F-skatt utan är även momsregistrerad.

Momsregistrerad

Som det framgår av bilden är Yodapp AB inte registrerat som arbetsgivare, anledningen till det är att jag inte på ett tag planerar att betala ut lön varken till mig själv eller någon annan. Och då finns det ingen anledning att registrera sig som arbetsgivare innan det är dags för det.

Momsdeklaration och redovisningsperiod

I bilden kan man även se att Yodapp AB ska lämna sin momsdeklaration senast den 26:e i andra månaden efter redovisningsperioden. Vad betyder då redovisningsperiod? Jo det är den period som anger hur ofta du ska momsdeklarera. För ett litet bolag som Yodapp AB som kommer ha ett beskattningsunderlag på under 1 miljon räcker det faktiskt att redovisa moms en gång per år. Det går dock som litet bolag själv välja att man vill redovisa moms oftare, antingen en gång per kalenderkvartal eller en gång per kalendermånad. Läs mer om redovisningsperioder och momsredovisning hos skatteverket.

Dags att komma igång med bokföringen

Nu när bolaget är bildat, registrerat och allt är klart med F-skatt och momsregistrering är det dags att komma igång med bokföringen. Jag har redan från början bra ordning på de få fakturor / kostnader som bolaget har haft i samband med bildandet. Det är alltså dessa som på ett korrekt sätt ska bokföras. Det finns en uppsjö med redovisningsprogram, både sådana du kör lokalt på din dator och de som körs som en webbtjänst.

Mer om vilket bokföringsprogram jag väljer och varför och hur det går att komma igång med bokföring för en novis kommer i nästa bloggpost…