Den här bloggposten blir del två i allt vi behöver göra för att komma igång med ett nybildat aktiebolag och att kunna börja sälja appar på app store och google play. Om du har missat del 1 i den här serien av blogginlägg kan du läsa det här, den handlar mer om att hur man registrerar ett aktiebolag hos verksamt.se / bolagsverket.

Momsregistrering

Vi har kommit såpass långt med Yodapp AB att det är registrerat och godkänt hos bolagsverket och vi har fått ett organisationsnummer och registreringsbevis. Vi har dessutom ett företagskonto. Så nästa steg i processen är att momsregistrera Yodapp AB och även att registrera bolaget för F-skatt.

Vad är moms?

Moms, eller mervärdesskatt som det också kallas, är enkelt förklarat en skatt som läggs på allt som säljs i Sverige. Som privatperson är det sällan något man behöver reflektera över eftersom priser oftast anges inklusive moms. Men som företagare är man däremot skyldig att momsregistrera bolaget. Vilket betyder att när du säljer något så ska momsen läggas på varans pris. Det här ska sedan redovisas för skatteverket och kallas utgående moms. På samma sätt så när du köper in något till företaget så betalar du moms när du gör köpet, momsen redovisas sedan som ingående moms. Skillnaden mellan utgående moms och ingående moms ska sedan antingen betalas in till skatteverket alternativt får du tillbaka pengar från skatteverket.

Läs mer om vad moms är hos Skatteverket.

Vad är F-skatt?

Att vara registrerad för F-skatt betyder att du själv (dvs, företaget) är ansvarigt för att betala in skatter och avgifter (exempelvis sociala avgifter och egenavgifter) till skatteverket. I praktiken betyder det att när någon anlitar ditt företag vet din kund om att du själv ansvarar för att betala rätt skatter och avgifter till skatteverket. Om du inte är godkänd för F-skatt blir det din kund som blir ansvarig att exempelvis betala arbetsgivaravgifter. När du väl är godkänd för F-skatt så ska det framgå i eventuella avtal du skriver med kunder samt även framgå på fakturor och offerter.

Läs mer om F-skatt och varför F-skatt behövs hos Skatteverket.

Hur gör man då?

Att registrera ett företag för både moms och F-skatt gör man hos verksamt.se. När ens bolag är godkänt och registrerat och du loggar in på verksamt.se så kommer du se ditt aktiebolag. Där kan du välja att registrera moms och F-skatt (och även registrera dig bolaget som arbetsgivare).

Yodapp AB på Verksamt.se

När man klickar sig in på företaget så får man se information om sitt företag, bland annat sitt registreringsbevis och bolagsordning. Det syns även om företaget är registrerat för moms, F-skatt och som arbetsgivare. I vårt fall är vi ju inget av det ännu.

Registrera moms och F-skatt hos skatteverket

Klickar man på “Anmäl” kommer man till ett formulär hos Skatteverket där man får fylla i allt från vilken typ av verksamhet man ska bedriva, om man ska ha några anställda, var i världen man planerar att bedriva verksamhet och slutligen uppskatta bolagets omsättning och vinst under första året.

Verksamhet

Här anger man vilken eller vilka typer av verksamhet företaget planerar att bedriva, detta anges som sk. SNI-kod(er). I vårt fall har vi angett 62010 som står för “Dataprogrammering” och 90030 som står för “Litterärt och konstnärligt skapande”. Det senare anger vi eftersom vi planerar att bedriva några olika bloggar och har förhoppning om vissa annonsintäkter därifrån. Är du nyfiken på att veta mer om SNI-koder och söka efter vilken SNI-kod som motsvarar en viss verksamhet kan du göra det hos Statistiska Centralbyrån.

Preliminär deklaration

Det jag upplevde som svårast att fylla i var preliminär deklaration. Bland annat ska man ange uppskattat överskott i verksamheten. Dvs, hur mycket vinst man räknar med att göra första året. Det du anger här ligger sedan till grund för preliminärskatt. Dock ska påpekas att man kan skicka in preliminär inkomstdeklaration under året om man märker att ens faktiska vinst blir lägre eller högre än vad man först trodde. (Tack Fredrik @fobmyxeer för påpekandet!) Du ska löpande under året betala in din preliminärskatt, året efter i samband med deklarationen fastställs den slutgiltiga skatten och då avgörs om du får tillbaka på skatten eller ska betala in ytterligare skatt. Det går även att när man ansöker om F-skatt begära uppskov i tre månader med betalning av preliminärskatten för att hinna komma igång med verksamheten och med lite tur hunnit få några inkomster.

Vad händer när allt är ifyllt?

När du lyckats fylla i allt skriver du under med din e-legitimation och din ansökan skickas till Skatteverket. Sedan är det bara vänta på deras beslut. Antingen beviljar dom din ansökan om moms och F-skatt och du får i så fall din moms-nummer och ditt företag är i praktiken klart och du kan börja skicka fakturor, bokföra etc. Bedriva din verksamhet får du dock göra redan innan du är godkänd för moms / F-skatt.

Om skatteverket anser att något är felaktigt eller oklart i din ansökan kommer dom begära att du kompletterar din ansökan.

Tyvärr verkar det kunna ta upp till två veckor för Skatteverket att behandla en ansökan om moms och F-Skatt. Det är i alla fall vad jag har lyckats läsa mig till. Jag håller tummarna för att det ska gå snabbare. Min ansökan skickades in i går (2015-02-20) så vi får väl se när vi får svar på vår ansökan.

Har du frågor eller synpunkter på det jag har skrivit får du mer än gärna lämna en kommentar eller skicka ett meddelande till mig.

I del 3 av den här guiden att komma igång med ett aktiebolag tänker jag skriva lite om att registrera sig som företag hos Apple och vad som krävs för att få skicka in en ansökan.