Vi är ju ett helt nystartat företag (aktiebolag) som ska börja sälja appar på AppStore (och senare även Google play). På den här bloggen tänkte jag dokumentera alla de steg vi behöver gå igenom för att få börja sälja appar. Att sälja appar som privatperson på AppStore är relativt enkelt, du registrerar helt enkelt ett utvecklarprogram hos Apple.

https://developer.apple.com/programs/which-program/

När du ska registrera dig som privatperson väljer du helt enkelt “Individual”. Den processen är relativt straight forward, du fyller i ett formulär och betalar avgiften (fn $99 per år) och kan sedan börja lägga ut appar på AppStore. Men ska du börja sälja appar som ett företag istället så blir det genast lite mer invecklat. Jag tänkte gå igenom steg för steg hur och vad vi har gjort och framöver kommer behöva göra innan vi kan börja lägga ut våra appar på AppStore.

Registrera ett aktiebolag

Det första steget är att du måste ha ett eget aktiebolag, enskild firma ska inte funka av det jag har lyckats läsa mig till. Du kan fortfarande sälja appar via en enskild firma men du registrerar dig då som “Individual” ändå. Men vill du sälja appar via AppStore som företag är processen lite mer invecklad.

Som tur är, är det hyfsat enkelt att registrera ett eget aktiebolag i Sverige. Vi påbörjade den processen för drygt två veckor sedan. Enklast är att registrera bolaget med hjälp av http://www.verksamt.se. Verksamt är ett samarbete mellan Bolagsverket, Skatteverket och Tillväxtverket. Väl där får du fylla i all information som behövs för ditt företag. Enkelt förklarat så behöver du en stiftelseurkund och en bolagsordning. Du behöver även utse styrelsesuppleanter och styrelseledamöter.

Företagskonto och aktiekapitel

Efter att du har fyllt i alla uppgifter på http://www.verksamt.se behöver du ett bankintyg på aktiekapitalet. I Sverige behöver ett nystartat aktiebolag värden på minst 50 000 kr. Många tror felaktigt att det här är en kostnad vilket det inte är. Dom här pengarna kommer sitta på aktiebolagets bankkonto och kan användas för att komma igång med verksamheten, se bara till att minst hälften av värdet stannar kvar i aktiebolaget.

Jag hade vissa problem med att öppna ett företagskonto, mest för att jag upplevde storbankerna som relativt ointresserade av att hjälpa till. Jag kontaktade först SEB, dom återkom snabbt (inom någon timme) och lät intresserade. Han jag pratade med lovade att en handläggare skulle kontakta mig och boka in ett möte inom någon dag. Efter att inte ha hört något på en vecka bestämde jag mig att försöka komma i kontakt med Nordea, dom svarade inte ens. Samma med Länsförsäkringar. Till slut kontaktade jag Swedbank, det tog lite emot eftersom jag tidigare har haft lite dåliga erfarenheter av just Swedbank. Men döm om min förvåning, dom tog min ansökan på allvar och jag blev snabbt tilldelad en personlig kontakt som hjälpte till att öppna ett företagskonto.

Skicka in ansökan till Bolagsverket

När min ansökan kunde kompletteras med bankintyget på insatt aktiekapitel jag fick av Swedbank kunde jag skicka in ansökan om nybildat aktiebolag till Bolagsverket. När du skickar in din ansökan måste du även betala 1900kr, vilket är vad det kostar att registrera ett aktiebolag i Sverige. I ansökan skickades även med ett önskemål om vilket namn vi önskade ha på bolaget, i vårt fall tyckte vi Yodapp var passande och roligt namn eftersom det anspelar på “Yoda” och “App”. Bolagsverket var otroligt snabba, på bara en dag fick vi ett mail om att Yodapp AB var registrerat och klart.

Yoda

Bild från WikiPedia, http://en.wikipedia.org/wiki/Yoda

Vad återstår?

Nästa steg är att registrera bolaget för moms och F-skatt samt att registrera ett utvecklarkonto för företag hos Apple. Hur det går till kommer i nästa bloggpost