Som jag skrev i mitt första blogginlägg så är det inte helt enkelt att registrera sig som företag hos Apple. Än så länge har jag gått igenom kortfattat om hur man registrerar ett aktiebolag och hur man registrerar sitt bolag för moms och F-skatt. När väl allt det är gjort trodde jag att det bara var att registrera sig hos Apple och att börja använda sitt konto för att lägga ut appar i App Store.

D-U-N-S ???

Men som det framgår av den här sidan https://developer.apple.com/programs/which-program/ så behöver företag ett så kallat D-U-N-S nummer. Jag hade aldrig hört talas om det begreppet tidigare så det första jag gjorde var att googla vad det betyder och hur man får tag på ett. Det första resultatet hos Google tog mig till Dun & Bradstreet Sverige. Där lärde jag mig att D-U-N-S är ett,

D-U-N-S® Number är ett globalt identifikationsnummer som tilldelas av D&B. Alla företag inklusive filialer och arbetsställen som finns i D&Bs databas har ett D-U-N-S® Number. Man kan kalla det för ett globalt organisationsnummer. Det gör det enkelt att t ex underhålla en databas med aktuella uppgifter, genom t ex automatiserade databasuppdateringar.

Det är alltså som ett globalt organisationsnummer och dessutom något som Apple kräver för att godkänna ens ansökan att få börja sälja appar som ett företag. Sagt och gjort beställde jag ett D-U-N-S nummer. 250 kr kostar det och numret ska levereras inom tre dagar. Efter två dagar fick jag mitt nummer och kunde äntligen skicka in ansökan till Apple.

Efter att jag fyllde i formuläret hos Apple fick jag följande bekräftelse,

Your request to join the Apple Developer Program has been received.
Once we verify your legal authority to bind your company/organization to Apple Developer Program legal agreements, we’ll email you with instructions on how to complete your enrollment.

Så nu är det bara att vänta tills Apple har lyckats kontrollera att Yodapp AB är ett riktigt företag.